Oppervlakbehandeling

Oppervlakbehandeling

Een oppervlakbehandeling is een duurzame en betaalbare onderhoudsmaatregel voor asfaltverhardingen

Een oppervlakbehandeling, ook wel slijtlaag genoemd, is een duurzame en goedkope onderhoudsmaatregel voor asfaltverhardingen. Bij een oppervlakbehandeling wordt gelijkmatig een hoeveelheid bindmiddel over het te behandelen oppervlak gesproeid, gevolgd door het afstrooien met een steenslag (mineraal aggregaat).

Als bindmiddel wordt gebruikt gemaakt van kationische (gemodificeerde) bitumenemulsie of een warm bindmiddel. De bitumenemulsie is minder gevoelig voor een aardvochtig oppervlak. Ook een vochtige steenslag helpt bij de hechting aan de bitumen.

Voor het afstrooien kunnen verschillende soorten steenslag worden gebruikt in verschillende gradaties. De meest gebruikte steenslag soorten zijn; moraine, porfier, basalt en tilrood. De gradaties (afmetingen van de steenslag) zijn 8/11, 4/8 of 2/6 (in mm).

De ondergrond moet goed gereinigd zijn. Door aanwezigheid van stof, klei, bladeren en olievlekken wordt de hechting nadelig beïnvloed zo niet verhinderd.

De hoeveelheid bindmiddel en de keuze voor soort en gradatie van de steenslag is afhankelijk van de toestand van de ondergrond en toekomstige gebruik van de verharding. Dit vraagt dus om een op maat gemaakt advies. Wij kunnen u dit advies geven.

Oppervlakbehandelingen zijn te maken in verschillen uitvoeringen:

  • Enkelvoudige oppervlakbehandeling, hierbij wordt één keer gesproeid met een bindmiddel en één keer afgestrooid met steenslag.
  • Nagestrooide oppervlakbehandeling, hierbij wordt één keer gesproeid met een bindmiddel en twee afgestrooid met steenslag (eerst grof dan fijn).
  • Dubbele oppervlakbehandeling, hierbij wordt gesproeid met een bindmiddel en afgestrooid met steenslag en vervolgens nogmaals dezelfde handeling.
  • Omgekeerde dubbele oppervlakbehandeling, hierbij wordt net als bij de dubbele oppervlakbehandeling in 2 lagen gesproeid en steenslag aangebracht. Het verschil is dat de 1e laag wordt afgestrooid met een fijnere steenslag dan de 2e laag.
  • Penetratielaag of sandwich constructie, hierbij wordt eerst een open laag steenslag gestrooid. Vervolgens een laag met bindmiddel en afgestrooid met steenslag. Vervolgens kan dit in meerdere lagen herhaald worden. De steenslag wordt in lagen van grof naar fijn aangebracht.
  • Slijt-slem oppervlakbehandeling. Op plaatsen met wringend verkeer of in woonwijken kan deze constructie worden toegepast. Er wordt een enkelvoudige oppervlakbehandeling aangebracht. Na het afzuigen van de overtollige steenslag wordt de slemlaag (Emulsie Asfaltbeton) aangebracht.

De oppervlakbehandeling wordt altijd afgewalst met een zogenaamde bandenwals.